Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων: Σταθερή η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων


Τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014, παραμονή της εβδομηκοστής επετείου του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη,
όπως έχει καθιερωθεί, συνεδρίασε στο Χορτιάτη, μετά από πρόσκληση και υπό την προεδρία του Προέδρου και Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Γιώργου Λαζουρά, (ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της Εκδήλωσης Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη), το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940 – 1945, “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”, για την ενημέρωσή του επί τρεχόντων ζητημάτων του Δικτύου, με την παρουσία Δημάρχων και εκπροσώπων Δήμων από τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου και μετά από γόνιμη και δημιουργική διαλογική συζήτηση, σε πνεύμα ενότητας και σύμπνοιας για την επίτευξη των κοινών σκοπών του:


1. Επιβεβαίωσε και διακήρυξε, περίτρανα, προς κάθε κατεύθυνση, την πάγια και σταθερή θέση του, για τη δυναμικότερη, μαχητικότερη και εντονότερη διεκδίκηση, της καταβολής των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων στους απογόνους των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων καθώς και της καταβολής των επανορθώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου και των κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών.
Η διεκδίκηση και απαίτηση του αυτή (καταβολής και πλήρους εξόφλησης των οφειλομένων αποζημιώσεων)είναι, υπεύθυνη, σοβαρή, διαρκής, ασυμβίβαστη, ανυποχώρητη, αδιαπραγμάτευτη, δεν την απεμπολεί ποτέ, ούτε παραιτείται, απ’ αυτήν, μέχρι την τελική δικαίωση και δεν την συμψηφίζει με άλλες παροχές που έχει κάνει ή θα κάνει το Γερμανικό Κράτος στους μαρτυρικούς μας τόπους.
2. Ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, τους Ευρωβουλευτές να ξεκινήσουν και να θέσουν, άμεσα και τάχιστα, το μεγάλο εθνικό θέμα της καταβολής των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, στη Γερμανική πλευρά και στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεκινώντας, άμεσα, διακρατικές διαπραγματεύσεις για την οριστική επίλυση και την πλήρη εξόφλησή τους.
3. Με την αναλυτική ενημέρωση που έγινε, το θέμα της αξιοποίησης και αποδοχής πόρων και παροχών – χορηγιών, από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον, ανήκει, στην, κυριαρχική και αποκλειστική αρμοδιότητα και απόφαση του κάθε μαρτυρικού Δήμου μέλους του, ξεχωριστά, ο οποίος, έχει τη δυνατότητα, να υποβάλλει ή να μην υποβάλλει προτάσεις χρηματοδότησης, σ’ αυτό υπό τη ξεκάθαρη, σαφή και ρητή επιφύλαξη και με τον απαράβατο και κατηγορηματικό όρο, ότι, δεν παραιτείται, σε καμμιά περίπτωση, από τη διεκδίκηση και απαίτηση των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων, ούτε, τις απεμπολεί, ούτε, τις διαπραγματεύεται, ούτε, τις συμψηφίζει, με τις όποιες παροχές και χορηγίες από το Ελληνογερμανικό Ταμείο, αλλά, συνεχίζει, υπεύθυνα, σοβαρά, δυναμικά, ανυποχώρητα, ασυμβίβαστα να τις διεκδικεί και να τις απαιτεί από το Γερμανικό Κράτος και να αγωνίζεται μαχητικά, χωρίς καμμιά απολύτως υποχώρηση, συμβιβασμό ή συμψηφισμό για την πλήρη και ολοσχερή καταβολή και εξόφληση τους.
4. Υποστηρίζει και ενισχύει το αίτημα και την πρόταση του μαρτυρικού Δήμου Σουλίου, για την αξιοποίηση των κατασκηνώσεων της μαρτυρικής Παραμυθιάς, ως κέντρο φιλοξενίας νέων από μαρτυρικές πόλεις και χωριά της πατρίδας μας και της Ευρώπης.
5. Ορίζει η Γενική Συνέλευση των μελών του Δικτύου να γίνει στα Καλάβρυτα, την παραμονή της 71ηςΕπετείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στις 12 Δεκεμβρίου 2014, όπου, καλούνται όλα τα μέλη του να παραβρεθούν (θα σταλεί και σχετική πρόσκληση).


Στη συνεδρίαση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πολυμελής αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκπρόσωποι συλλόγων και ενώσεων θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων και ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα κ. PeterShoof.
Ο Γερμανός Πρέσβης στην ομιλία του ενημέρωσε για το θέμα του Ελληνογερμανικού Ταμείου και απάντησε στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν και στις απορίες των παρισταμένων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον δεν είναι νομικό πρόσωπο ή κάποιος άλλος φορέας με καταστατικό κλπ., αλλά χρηματοδότηση από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για κάθε ένα από τα έτη μέχρι το 2017 σε πρώτη φάση και μπορούν υποβάλλουν άμεσα αιτήσεις χρηματοδότησης οι ενδιαφερόμενοι για αυτό.


ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου