Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Το χωριό μυρίζει... καρυδόπιτα!


Η καρυδόπιτα είναι το σπιτικό γλυκό που δεν λείπει από κανένα σπίτι στην Άνω Βλασία Καλαβρύτων, τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Και όχι μόνο.
Το γλυκό με το μπόλικο καρύδι, ξακουστός καρπός που συλλέγουν οι ντόπιοι, και το πλούσιο σιρόπι που ξεχειλίζει σε κάθε κουταλιά, προσφέρεται σε όλες τις επίσημες γιορτές και εκδηλώσεις του χωριού. Το υπέροχο γλυκό, το συναντάμε επίσης και σε άλλα χωριά των Καλαβρύτων με την κάθε νοικοκυρά να βάζει μέσα τα δικά της «μυστικά»! 

Συνταγή: 

Για αρχή χτυπάμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά. Ρίχνουμε το γάλα, τα καρύδια ανακατεμένα με την κανέλα και τα γαρύφαλα. Ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ. Έχουμε ανακατέψει το αλεύρι με τη γαλέτα και το μπέικιν. Τα ρίχνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι. Ψήνουμε για 1 ώρα σε δυνατό φούρνο στην αρχή, χαμηλώνουμε στη συνέχεια.
Βράστε το σιρόπι για 5 λεπτά. Σιροπιάστε την καρυδόπιτα ζεστή.

Υλικά:
1 κούπα ζαχάρη
1 κούπα γάλα
1/2 κούπα βούτυρο
2 κούπες καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
1 1/2 κούπα γαλέτα
1 1/2 κούπα αλεύρι
5 αυγά
1 κ.γ σόδα
3 κ.γ μπέικιν
2 κ.σ κονιάκ
για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κ.σ χυμό λεμονιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου